Deser Kinder Joy

Wegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenu

.

 

 

Wegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenuWegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenuWegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenu

5.0 FROM 4 REVIEWS

WEGAŃSKI DESER A’LA KINDER JOY – NAJLEPSZY DOMOWY BUDYŃ Z RYŻU, KREM BEZ MLEKA I GLUTENU

 


SKŁADNIKI

krem

  • 375ml mleczka kokosowego z puszki
  • 100g białego ryżu (ja użyłam basmati, lubię jego smak*)
  • 75g syropu z agawy (lub więcej jeśli chcesz) albo ksylitolu
  • 100ml wody
  • aromat waniliowy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • +2 łyżki kakao na czekoladową warstwę

czekoladowe kulki

  • 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej)
  • 25ml mleczka kokosowego (około 2 łyżki)
  • 4 cienkie wafle kukurydziane

dekoracja

WYKONANIE

krem

  1. Przelej mleczko kokosowe do małego garnuszka i dosyp ryż (jeśli masz ryż w woreczku, przetnij go i wysyp zawartość). Doprowadź do zagotowania i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 17 minut. Co jakiś czas przemieszaj ryż by nie przywierał do dna. Po 17 minutach ryż będzie rozgotowany i bardzo miękki. Zdejmij go z gazu i pozostaw pod przykryciem na około 3 minuty by odpoczął.
  2. Następnie przełóż ryż do misy blendera i dodaj pozostałe składniki na krem: syrop z agawy, wodę, odrobinę aromatu waniliowego, oraz sól Zblenudj wszystko na aksamitny i gęsty krem. Blenduj tak długo aż uzyskasz konsystencję bez grudek. Następnie przełóż około ⅓ masy do innej miseczki i wmieszaj w nią kakao.

kuleczki

  1. Podczas gdy ryż się gotuje, możesz przygotować kuleczki. W tym celu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i dodaj pozostałe 2 łyżki mleczka kokosowego. Czekolada zgęstnieje i zrobi się z niej masa, podobna jak ciastolina. Zdjemij ją z gazu i gdy trochę ostygnie, dodaj pokruszone wafle kukurydziane. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni, aż czekolada utworzy łatwą do formowania masę. Następnie ulep z niej małe kuleczki.

podanie

  1. Na dno szklaneczek lub czekoladowych jajek ułóż warstwę budyniu z kakao, a na niej jasną warstwę. Udekoruj czekoladowymi kuleczkami. Deser smakuje najlepiej gdy jest schłodzony. Wtedy również odrobinę zgęstnieje. Polecam więc umieścić gotowy krem w lodówce i podawać po kilku godzinach, gdy będzie dobrze schłodzony
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s